Счетоводство на лекари

Ако работите в областта на медицинските услуги, ЗЕТ ФИНАНС може да бъде ваш надежден нов партньор. Независимо дали сте семеен лекар, общопрактикуващ лекар, стоматолог, частен лекар или притежавате медицински център или клиника, нашите услуги са на разположение за вас. С нашия дългогодишен опит в счетоводството за лекарски практики, ние предоставяме професионално обслужване. Доверете ни се за вашите финанси, докато продължавате да се предавате на благородната си професия.

Счетоводство на лекари

Счетоводство на лекарски кабинет

Счетоводството за вашия лекарски кабинет се различава поради спецификата на медицинската сфера. Всяка индустрия има свои уникални изисквания при счетоводното отчитане, и медицинската област не е изключение. Затова е от съществено значение да изберете счетоводител с практика в тази област, който може да ви бъде максимално полезен и да отговори на специфичните ви нужди и очаквания.

В областта на счетоводното обслужване за лекарски кабинети ние включваме всички видове практики, независимо дали става въпрос за семеен лекар или общопрактикуващ лекар, стоматолог, лекар специалист, частен лекар, медицински център или клиника. Нашата експертиза и опит в тази област ни позволяват да предоставяме специализирано счетоводно обслужване, което ще ви помогне да управлявате финансите си ефективно и да се съсредоточите върху вашата благородна професия.

100% Безплатна консултация от наш експерт!

Кликнете върху бутона отдясно, за да научите повече за уеб дизайн и начините, чрез които можем да помогнем на бизнеса Ви да изпъкне онлайн!

Счетоводството за специалисти в сферата на здравеопазването зависи от няколко фактора

Какво включва счетоводството, като услуга за лекарска практика?

Счетоводството за специалисти в сферата на здравеопазването зависи от няколко фактора:

 1. Регистрацията ви:

  • Можете да работите като свободни професионалисти, като самоосигуряващи се лица. В този случай законът ви позволява да избирате дали да издавате касови бележки за продажбите си или не, но регистрирането на продажбите е задължително. Трябва да подавате ежемесечни отчети за всички извършени продажби (прегледи), включително тези от различните места, на които работите.

  • Друг вариант е да бъдете регистрирани като юридическо лице, т.е., да работите като фирма съгласно всички законови изисквания за този статут. В такъв случай използването на касов апарат е задължително.

 2. Законът за ДДС:

  • Лекарите и лекарските практики се ползват със специален режим по отношение на ДДС и не начисляват ДДС върху своите услуги, тъй като се класифицират като освободени доставки съгласно закона.

Тези са основните фактори, които влияят на счетоводството на специалистите в областта на здравеопазването. Те изискват специфично отчитане и съответствие със законодателството за данъчни и счетоводни процедури.

Дали работите със здравна каса или сте частна практика

Счетоводното отчитане зависи от фактори като наличието на договор със здравна каса и типа на вашата медицинска практика, било тя частна или обособена като частна практика. В такива случаи, счетоводното обслужване може да се различава, особено ако вашият счетоводител съставя отчети за здравната каса, което може да бъде допълнителна услуга, включена във вашия счетоводен пакет.

В допълнение към обичайните медицински прегледи, които извършвате, е възможно да предлагате и други услуги. Това може да включва високоспециализирани изследвания, предоставяние на допълнителни тестове и профилактични услуги, ако разполагате с квалификация и съответната апаратура. Този аспект също трябва да бъде правилно отчитан в счетоводството, за да бъдете в съответствие с всички законови изисквания и данъчни регламенти.

Счетоводното отчитане зависи от фактори като наличието на договор със здравна каса и типа на вашата медицинска практика, било тя частна или обособена като частна практика.
кой се осигурява

Колко лица се осигуряват във вашата лекарка практика

Като семеен лекар, вие можете да осигурявате медицински услуги самостоятелно или да имате персонал в зависимост от обема и мащаба на вашата практика. Този персонал може да включва медицински сестри, администратори и други служители, които съдействат в работата на вашата лекарска практика.

Общопрактикуващият лекар често се сблъсква с голям брой пациенти и може да има договори с други лекари или специалисти, които предоставят свои услуги в рамките на неговата практика и получават хонорар за това.

Относно счетоводството на медицински център или клиника, то зависи както от мащаба на дейността, така и от видовете услуги, които предоставяте. Мащабните клиники обикновено имат сложни счетоводни изисквания поради големия брой пациенти, разнообразието на услугите и наличието на множество служители. Счетоводството трябва да бъде адаптирано към спецификите на медицинската дейност, включително правилното отчитане на приходите и разходите, следене на запасите на лекарства и медицинска апаратура, както и спазване на всички данъчни и регулаторни изисквания.

Има ли разлика между счетоводство на частен лекар и на държавен лекарски кабинет?

Разликата между семейните лекари, които имат договор със Здравната каса, и частните практики, които работят само с платени услуги, е свързана с наличието на такъв договор:

 1. Договор със Здравната каса:

  • Ако сте семеен лекар с договор със Здравната каса, вие редовно подготвяте ежемесечни отчети за предоставените от вас услуги (прегледи) към Здравната каса. Те изплащат средства на база на тези отчети за услугите, които сте извършили през месеца.
  • Вие също така имате възможност да предоставяте и платени услуги на пациенти, които нямат здравноосигурителни права или не притежават направление за лекар специалист. Това са услуги, за които пациентите плащат допълнително.
 2. Частна практика без договор със Здравната каса:

  • В частната практика, където няма договор със Здравната каса, всички услуги и прегледи се предоставят на платена основа. Пациентите са задължени да заплащат за всички услуги и прегледи, които използват.
  • Важно е да се уточни и обозначи ясно за пациентите, че те са отговорни за плащането на предоставените медицински услуги, тъй като в този случай те не се осигуряват чрез Здравната каса.

Тази разлика в моделите на работа има влияние както върху начина на отчитане на приходите и разходите, така и върху връзката с пациентите и начина, по който те се осигуряват медицински.

разлики при счетоводството на лекари

Свържете се с нас
за БЕЗПЛАТНА консултация!

Call Now Button