Счетоводство на онлайн магазин

Днес все повече търговци предпочитат да продават своите стоки онлайн. Електронните магазини в интернет пространството могат да бъдат много печеливши, тъй като обществото се привързва към онлайн пазаруването. Много хора предпочитат да закупуват различни продукти чрез компютри или мобилни устройства, и този интерес не е случаен.

В скорошното минало собствениците на онлайн магазини продаваха много свободно, но държавните органи наложиха определени регулации, усложняващи търговията в интернет. Това стана необходимо, след като се появиха измамници, които използваха мрежата за измами и обир на хората. Ето защо, ако искате да създадете онлайн магазин, е добре да изучите подробно тази статия.

Счетоводство на онлайн магазин

Kaĸвo e вaжнo пpи cчeтoвoдcтвo нa oнлaйн мaгaзин?

Ако имате желание да станете собственик на онлайн магазин и да развивате такава форма на бизнес, е жизнено важно да си осигурите опитни счетоводители. Наистина е разумно да работите с професионалисти, които разбират от данъчното законодателство в този сектор.

Счетоводителите трябва също да се грижат за приходите и разходите, като оптимизират вторите, за да постигнете добър резултат от вашия онлайн магазин. За да успешно ръководите такъв бизнес, е от съществено значение да се заемете с оптимизацията на разходите.

Също така, когато стартирате онлайн бизнес, е много разумно да регистрирате фирмата си. Можете да изберете какъв вид дружество да създадете – ЕООД, ООД или други, за да легализирате дейността си и да избегнете проблеми със законовите органи.

От гледна точка на описаното по-горе, би било добре да работите със счетоводна къща, в която има опитни експерти. Ние можем да ви помогнем с всичко това, така че не се колебайте да се свържете с нас, ако сте решили да продавате продукти и/или услуги онлайн.

счетоводство на онлайн магазин

100% Безплатна консултация от наш експерт!

Кликнете върху бутона отдясно, за да научите повече за уеб дизайн и начините, чрез които можем да помогнем на бизнеса Ви да изпъкне онлайн!

как да започна онлайн магазин

Kaĸ дa зaпoчнa eлeĸтpoннa тъpгoвия c oнлaйн мaгaзин?

Електронната търговия има свои особености, които трябва да разберете. Ако продавате стоки чрез онлайн магазин, е важно да разберете каква е регистрацията в НАП (Национална агенция за приходите) и кога тя е задължителна. Ето някои от случаите, в които трябва да се регистрирате, преди да извършите първата си продажба в онлайн магазина:

  • Ако предлагате плащания с банкови карти.
  • Ако предлагате плащания с чекове.
  • Ако предлагате плащания без издаване на касов бон.
  • Ако предлагате плащания чрез нелицензиран пощенски оператор.

Регистрацията в НАП не се изисква, ако плащанията в онлайн магазин се извършват чрез банков трансфер или наложен платеж към лицензиран куриер/пощенски оператор. В такива случаи може да се избегне регистрацията на онлайн магазина.

Kaĸви ca зaдължeниятa ви cлeд peгиcтpaция в HAΠ?

След като преминете през регистрацията в НАП, имате задължението да подавате месечен одиторски файл, свързан с всички одобрени поръчки в онлайн магазина ви, за които са извършени доставки през дадения месец. Този файл трябва да бъде изпратен до 15-тия ден на следващия месец до Националната агенция за приходите.

Tpябвa ли дa ce peгиcтpиpaм пo ДДC, aĸo имaм oнлaйн мaгaзин?

И в наземните търговски обекти и в онлайн търговията, съществуват сходни условия за регистрация по ДДС. В случай че отчитате оборот от 100 000 лева или повече за една година, тогава сте задължени да подадете заявление за регистрация по ЗДДС в срок до 14 дни след като сте отчетли оборота. Друг случай, в който може да се наложи да се регистрирате по ДДС, е ако вашият онлайн магазин използва Google AdSense или рекламирате в Google Ads и Facebook.

Също така, би било добре да се консултирате със счетоводител, за да не пропуснете някои важни детайли. Ние сме на разположение, за да ви помогнем по всяко време, ако се свържете с нас.

Tpябвa ли дa ce peгиcтpиpaм пo ДДC, aĸo имaм oнлaйн мaгaзин?
защо е нужно счетоводство на онлайн магазин

Зaщo e нyжнo cчeтoвoдcтвo зa oнлaйн мaгaзин?

Има множество причини да изберете качествено счетоводство за вашия онлайн магазин. Професионалните счетоводни услуги ще ви бъдат от полза при предоставянето на информация на Националната агенция по приходите, както и в комуникацията с държавните органи. Това ще ви спести значително време при подготовката на документи и файлове за предаване на данни в НАП.

С оглед на същността на онлайн магазините, могат да се появят разнообразни сериозни разходи. Често се изразходват средства за реклама, SEO оптимизация, закупуване на стоки, отстраняване на грешки в софтуера и други разходи. В този контекст е добре вашето счетоводство да се грижи за приходите и разходите. Както вече споменахме, оптимизацията на разходите е от съществено значение.

И когато добавите задължителните декларации, които вашата фирма трябва да представи на Националната агенция по приходите, и съставянето на отчети, става ясно, че счетоводните услуги не са просто препоръчителни, а дори задължителни. Считаме, че тези аргументи са достатъчни, за да ви насърчим да използвате счетоводство за електронната ви търговия.

В заключение

В нашия материал обсъдихме ключовите аспекти при счетоводното обслужване на електронен магазин. Представихме ви изискванията на държавните органи и разгледахме няколко съществени фактора за вас. Ако желаете да се погрижим за счетоводството на вашия онлайн магазин, добре дошли сте.

Обща информация

Какво включват счетоводните услуги за онлайн магазин? Собственикът на магазина получава пакетна услуга, която включва консултации относно съответствието със законите, отчитане на приходи и разходи, оптимизация на разходите и много други полезни аспекти.

Къде може да намерите информация за регистрацията на онлайн магазин в НАП? В този текст предоставяме основна информация, но ако желаете допълнителни подробности, можете да ги намерите на официалния уебсайт на Националната агенция по приходите.

Дали е необходима регистрация по ДДС за онлайн магазин? Ако вашите обороти достигнат 100 000 лева или повече за една година, тогава регистрацията по ЗДДС е задължителна. В случай, че не изпълните това изискване, ви грозят санкции и наказания.

нужно ли ни е счетоводство на онлайн магазин

Свържете се с нас
за БЕЗПЛАТНА консултация!

Call Now Button